Sidor

måndag 15 oktober 2012

Veckostädning 1930

Jag har för ett tag sedan på en antikaffär fått tag på en serie böcker om hemmets skötsel. Böckerna är från ca 1930, den tid då min mamma är född. Böckerna är i fint skick så jag kunde inte låta bli att köpa dem. Det är intressant att läsa hur hemmet skulle skötas på den tiden.


Så här skrivs det t.ex. om veckostädningen i denna bok.


"Så till veckostädningen med dammsugare. Först suger man alla småmattor samt hänger dem på ett balkongräcke eller på gården. Sedan ta man itu med sängarna. Lakanen skakas och hängas undan, täcke och filt dubbelvikas, läggas slätt och dammsugas på ömse sidor, varvid man helst använder det munstycke, som brukas vis mattsugning.Allteftersom täcke, filtar m.m. bli färdiga, läggas de å sido, varefter sugningen av över- och undermadrasserna vidtager. Dessa sugas grundligt på båda sidor och dessutom på kantsidorna, och sedan läggas alla sängkläderna tillbaka i sängen och övertäckas med skynke.
Nu kommer turen till väggarna. Där användes också mattsugaren, som man för upp och ned utmed väggarna. Sedan utbyter man den mot någon av borstarna och suger dörrar, paneler, lister.
Samtidigt passar man på att fara över tavelramar, statyetter och andra prydnadssaker. Så borstas gardinerna uppifrån och ned. Sedan tar man itu med möblerna, då man först använder en smalare och kortare sugare och därefter påsätter möbelborsten och noga och på alla sidor genomborstar möblerna.
 Småmattor - om sådana finnes -har man allra först sugit och burit ut eller lagt i något fönster. När man gått igenom allt som ska sugas i rummet, torkar man, vad som kan torkas, med en i vatten blött och urvriden trasa, eller med en torr trasa, och slutligen blir det golvets tur. 
En veckorengöring med dammsugare kan, som synes, vara alltför grundlig i mångas ögon. Men man frestas nog att vara så grundlig, när man kan få så god hjälp.

Vi har ju fortfarande dammsugare men jag tror inte det är så många som städar så här grundligt varje vecka, i alla fall gör inte jag allt detta varje gång jag städar.
Och ändå skrivs det i dagens läge om att en del allergier nuförtiden beror på att vi städar för mycket.

7 kommentarer:

 1. Så grundligt städade nog inte ens min mamma när hon var pigg och kry - och så städas det definitivt inte hemma hos mig. Om någon blir allergisk så är det nog mot dammråttor :-D
  Kram

  SvaraRadera
 2. Tack snälla, för att Du delar med Dig av denna underbara text. Vem vet, kanske kommer jag att se på dammsugaren med andra ögon efter det jag har läst här i Din blogg!

  Dollandesign

  SvaraRadera
 3. Kul läsning, men inget jag vill ta efter. Det kan inte vara många som städade så grundligt varje vecka. Hann de något annat?

  SvaraRadera
 4. Vilka härliga böcker med ursnygga framsidor. Roligt att ha, men inget att följa idag. Lycka till i min utlottning.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 5. Vilka härlig böcker du har där! Kanske man borde städa så där nån gång ibland...Ha en skön helg!

  SvaraRadera
 6. Härlig lsning men jag skulle bli underkänd direkt1

  SvaraRadera
 7. Fantastiskt roligt att läsa sånt här tycker jag. Allt var annorlunda och dammsugaren var en sensation. Nej, jag städar aldrig så här noga, ens om jag måste...

  SvaraRadera